Welke autokrik heb ik nodig?

Welke autokrik heb je nodig?
Laden...
Welke autokrik heb ik nodig?

Het vervangen van een band of het uitvoeren van (klein) onderhoud aan je auto begint met een goede autokrik. Het liften van je auto is met een krik dan ook a piece of cake. Maar met de ruime keuze kan het tegenwoordig best lastig zijn om te bepalen welke autokrik je nodig hebt. Wij helpen je graag een handje in de juiste richting!  

De benodigde draagcapaciteit van de autokrik 

Wil jij een nieuwe autokrik kopen? Dan is de draagcapaciteit een van de belangrijkste factoren om je keuze op te baseren. Kies je voor een krik met een te lage draagcapaciteit? Dan loop je het risico dat je nieuwe krik het begeeft tijdens het heffen, wat kan leiden tot gevaarlijke situaties én flinke schade aan je voertuig, dat willen we natuurlijk niet.  

Hoe bepaal je de juiste draagcapaciteit?  

Om de juiste capaciteit te kiezen, is het belangrijk om te weten wat het gewicht van je voertuig is. Dit kun je meestal vinden in het instructieboekje van je auto of op het kentekenbewijs. Een vuistregel is om een krik te kiezen die minimaal 75% van het totale gewicht van je voertuig kan tillen. Voor de meeste personenauto’s volstaat bijvoorbeeld een krik met een capaciteit van 2 ton, maar voor een SUV of bestelwagen kan een krik van een capaciteit van 3 ton of meer nodig zijn.  

Voorbeelden van draagcapaciteit:

  • 1,5 ton: geschikt voor kleinere auto’s
  •  2 ton: ideaal voor de meeste standaard personenauto’s 
  • 3 tot 4 ton: aanbevolen voor grotere en zwaardere voertuigen zoals bestelwagens en SUV’s 
  • 5 ton: voor het liften van zwaardere voertuigen zoals bedrijfsauto’s  

De ideale hoogte voor de autokrik

 Zowel de minimale als de maximale hoogte van de krik zijn belangrijk. Heb je bijvoorbeeld een lage sportwagen? Dan wil je zeker weten dat de minimale hoogte ook daadwerkelijk onder je auto past. Met de maximale hefhoogte weet je hoe hoog je auto kan worden opgetild, wat essentieel is voor het wisselen van je banden of inspecties. Zorg er dus voor dat je een krik kiest die zowel laag genoeg is om onder je auto te passen, als hoog genoeg is om de benodigde werkzaamheden uit te voeren.  

Verschillende soorten autokrikken

Dat de draagcapaciteit en de hoogte van de krik belangrijke factoren zijn, is wel duidelijk. Dan zijn er nog steeds enkele soorten autokrikken waar je uit kunt kiezen, elk met hun eigen voor- en nadelen. Zo is de schaarliftkrik, ook wel schaarkrik genoemd, een compact en eenvoudig model. Deze krik is ideaal voor noodgevallen onderweg en kun je dus het beste altijd eentje in je auto hebben liggen. Dan is er de hydraulische krik. Deze biedt meer hefvermogen en is geschikt voor zwaardere voertuigen, perfect voor gebruik in de garage. Een potkrik is de meest robuuste variant en kan hoge hefhoogtes bereiken, wat deze krik geschikt maakt voor SUV’s en vrachtwagens.  

Kies de krik die het beste past bij jouw voertuig en de werkzaamheden die jij uit wilt gaan voeren! Wil je graag advies over onze autokrikken? Neem dan contact met ons op!  

loader
Laden...
loader
Laden...